Nak Tunang Ke Tak Payah?

So anda da betul-betul serious dengan partner anda dan nak bring your relationship to the next step. So what to do next? Tunang lah apa lagi! Tetapi … perlu ke nak tunang ni semua? Adad tunang-tunang ini datangnya dari mana?

Basically adad pertunangan ini ialah adad Melayu yang menunjukkan kesopanan dengan datang merisik. Sebelum nak sound kahwin kepada keluarga your partner kira ni macam beri salam dulu. Pertunangan ini juga peluang untuk both side of families to meet and to officially endorse the relationship. Masa ini juga diambil untuk discuss tentang mas kahwin, hantaran, date yang akan anda menjalan majlis perkahwinan anda dan sebagainya.

Bagusnya pertunangan ini ialah kira anda da “chope” partner anda dan untuk memberitahu keluarga, saudara-mara dan kawan-kawan yang anda ni serious untuk mendirikan rumah tangga. Pertunangan ini adalah satu commitment dan ia akan membuat anda FOCUS dalam perhubungan anda.

Ini juga masanya untuk start planning masa depan anda bersama. Anda sekarang sudah ada timeline untuk mendirikan rumah tangga and this is where the challenge is just getting started. Pertunangan ini adalah persiapan mental dan juga physical untuk anda.

Inilah the positive or benefits of pertunangan tetapi kalau tak tunang pun perkara-perkara diatas ini juga boleh dilaksanakan. Yang penting mendapatkan restu dari kedua pihak ibu bapa. Pertunangan ini juga tidak perlu membuat besar-besaran kerana the significant of engagement is to show that both you and your partner are in a committed relationship. Bukan sekadar nak update relationship status kat Facebook je 😉

Jika mampu buat besar-besaran why not but kan macam wasted kerana belanjaan perkahwinan sekarang semakin mahal. Tetapi apa yang penting is both you and your partner know why you get engage in the first place dan ikut kemampuan masing-masing.

Initially I did not want to have any engagement ceremony but thought that it be good for both families to meet and know each other. Mine was a very simple affair where I get my parents and one of my uncle and auntie. Takde bawak sebarang hadiah cuma satu cake dan cincin sebagai tanda. Because that is all I could afford and I rather spend preparing for the wedding itself.

Video dibawah ini adalah snippet dari Pasangan Neraka & Syurga dimana Ustaz Zaki share mengenai jenis-jenis peminangan. Anda boleh dapat full online course ini bila ke Kursus Express 1.0 dari Art of Marriage. Course ini ialah mengenai hukum dan hakam pernikahan.

Jadi anda bagaimana pula? What are your thoughts on pertunangan? Perlu atau tidak? Sila share pendapat di comment dibawah 🙂

Useful? Do SHARE!

About the Author

Johari is the Co-Founder of Art of Marriage. He is also a certified Trainer by Ministry of Social & Family Development (MSF) to conduct the pre-marriage course for Muslim couples. He has a background in coaching, counselling and is a licensed Neuro-linguistic programming (NLP) Practitioner from the Institute of NLP.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: